Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

VIDEO: Z. Dolinková ostáva vo funkcii, poslanci ju neodvolali

Ministerku zdravotníctva navrhli odvolať hnutie Slovensko, PS a KDH. Argumentovali neriešením problémov zdravotníctva, ako kolabujúci ambulantný sektor či nedostatok sestier.

- Opozícia nesúhlasí so zotrvaním ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) ani šéfky rezortu kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) vo funkciách. Tvrdí, že na ich odchod existuje viacero dôvodov.

- Takmer 450.000 ľudí odišlo za približne jeden týždeň z mesta Rafah na juhu Pásma Gazy v snahe uniknúť pred tamojšími bojmi, oznámil v utorok Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA).

- Novým trénerom hokejistov Banskej Bystrice sa stal pre nasledujúcu sezónu 2024/25 Vladimír Országh. Jeho asistent bude Ivan Majeský, trénerom brankárov zostáva Jakub Dohnal. Mení sa aj mediálny názov klubu z HC '05 Banská Bystrica na HC MONACObet Banská Bystrica.

- Policajti obvinili 62-ročného muža, ktorý sa mal v Trnave odhaľovať a nevhodne sa sexuálne správať na verejnosti. Muž si mal počas dňa sadnúť na lavičku pri fontáne na Námestí SNP a vzápätí sa mal začať pred okoloidúcimi ľuďmi uspokojovať rukou.

- Bolo by naivné tvrdiť, že Ukrajina dokáže v dohľadnej dobe úplne obnoviť kontrolu nad svojím územím. Rusko sa nevzdá oblastí, ktoré teraz okupuje. Najskôr je nutné vojnu zastaviť a potom začať vyjednávanie o budúcom usporiadaní.

- Rokovania o dosiahnutí prímeria vo vojne v Pásme Gazy sa ocitli v slepej uličke pre izraelskú vojenskú operáciu v Rafahu. V utorok to uviedol katarský premiér a minister zahraničných vecí Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání, TASR informuje na základe agentúry DPA.

- Vykoľajenie vlaku vo Volgogradskej oblasti na juhu Ruska spôsobil ukrajinský dronový útok, uviedli v utorok ruské médiá. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

- Štyri politické pravicové strany zapojené už vyše päť mesiacov do rokovaní o zostavení novej koaličnej vlády v Holandsku dúfajú, že konečnú dohodu o podobe novej vlády uzavrú v utorok.

- Ministri členských krajín Európskej únie (Rada EÚ) v Bruseli definitívne schválili nový pakt o migrácii a azyle, čiže masívne prepracovanie doterajších migračných a azylových zákonov eurobloku. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

- Zatiaľ nepadlo konečné rozhodnutie o tom, či predseda maďarskej vlády Viktor Orbán pôjde na mierový summit o Ukrajine, ktorý sa na žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského uskutoční 15. a 16. júna vo Švajčiarsku.

- Irán v utorok kritizoval minulotýždňové vyjadrenia francúzskeho ministerstva zahraničných vecí, ktoré Irán vinilo z brania rukojemníkov a vydierania v reakcii na zadržiavanie štyroch Francúzov iránskymi úradmi. TASR informuje podľa agentúry AFP.

- Slovenskí hokejoví reprezentanti nastúpia v stredu proti Poľsku s cieľom nadviazať na nedávne víťazstvo z prípravy. V Žiline triumfovali presvedčivo 6:1 a trojbodové víťazstvo bude prioritný cieľ aj tentoraz. Štvrtý zápas SR má úvodné buly o 20.20 h v Ostrave.

- Pri závale v uhoľnej bani Myslowice-Wesola na juhu Poľska zahynuli dvaja baníci, ďalší ostáva nezvestný. Okrem nich sa 12 pracovníkov zranilo, informovali v utorok tamojšie banské úrady. TASR o tom píše podľa agentúr AP a Reuters.

- Na cestách Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sa od začiatku roka stalo 215 dopravných nehôd. Zomrelo pri nich osem ľudí, čo je o päť viac, ako v rovnakom období minulého roka.

- Vysoko postavený mjanmarský generál vyzval, aby sa v októbri uskutočnilo celoštátne sčítanie ľudu. V utorok o tom informovali tamojšie štátne médiá, aj keď rozsiahle územia krajiny zostávajú mimo kontroly vojenskej junty.

- Ústavný súd SR odmietol sťažnosť Jána Mazáka proti jeho odvolaniu z funkcie predsedu Súdnej rady SR. Pre TASR to potvrdil Mazák, na zasadnutí Súdnej rady SR na to upozornila sudkyňa Marcela Kosová.

- Britský minister obrany Grant Shapps v utorok oznámil, že objedná šesť nových vojenských lodí pre Kráľovskú námornú pechotu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

- Kúpeľný ostrov v Piešťanoch zaplnia historické vozidlá. Prvé zo 108 vozidiel dorazí na ostrov vo štvrtok 30. mája o 17.15 h. Každé ďalšie vozidlo sa zastaví na časovej kontrole pred hotelom Thermia Palace a ďalej bude pokračovať cez Kolonádový most.

- Symbolická lipa v centre Mierového námestia v Trenčíne po viac ako roku odumrela. Museli ju vykopať. Informovala o tom trenčianska hovorkyňa Erika Ságová.

- Ordinačné hodiny ambulantných pohotovostí pre deti sa od júla skrátia z 22.00 h na 20.00 h. Vyplýva to z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorú schválili poslanci Národnej rady SR.